«Αν με παντρέψετε, θα αυτοκτονήσω». Η κραυγή της 11χρονης Νάντα Αλ-Αχντάλ, που έχει εξελιχθεί σε ένα σύμβολο για τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, κάνει το γύρο του κόσμου...
Η 11χρονη Νάντα Αλ-Αχντάλ από την Υεμένη καταγγέλλει πως οι γονείς της την αναγκάζουν να παντρευτεί τον άνθρωπο που έχουν επιλέξει για σύζυγό της, μια πολύ συνηθισμένη πρακτική στην περιοχή – σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται για εμπορία παιδιών - , απειλώντας την πως αν δεν το κάνει θα την σκοτώσουν. «Προτιμώ να πεθάνω, παρά να παντρευτώ» απαντάει και αναφέρει πως στην ίδια θέση βρίσκονται πολλά άλλα κορίτσια στη χώρα της.
Η 11χρονη έφυγε από το σπίτι και βρήκε καταφύγιο στο σπίτι του θείου της, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει υποστηρίξει την επανάστασή της. Με ένα βίντεο που ανέβασε στο διαδίκτυο μετέφερε το μήνυμά της στην παγκόσμια κοινότητα:
«Δεν έχω ζήσει, δεν έχω μορφωθεί. Δεν έχουν καμία συμπόνια; Προτιμώ να είναι νεκρή, προτιμώ να πεθάνω. Προτιμώ να ζω με το θείο μου παρά με αυτούς τους ανθρώπους. Με απείλησαν ότι θα με σκοτώσουν αν πάω στο θείο μου. Τι είδους άνθρωποι απειλούν έτσι τα παιδιά τους; Θα είναι χαρούμενοι αν με παντρέψουν παρά τη θέλησή μου; Άντε παντρέψτε με και εγώ θα αυτοκτονήσω. Δεν πάω πίσω μαζί τους. Δεν πάω. Σκοτώνουν τα όνειρά μας, σκοτώνουν ό,τι έχουμε μέσα μας. Δεν υπάρχει τίποτα. Δεν υπάρχει επιστροφή. Αυτό είναι εγκληματικό, απλά εγκληματικό».
Αρχικά το βίντεο μεταδόθηκε από μέσα ενημέρωσης της Μέσης Ανατολής και στη συνέχεια μεταφράστηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών Μέσης Ανατολής στα αγγλικά και διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο.
Όπως αναφέρεται στην Washington Post, μια μελέτη του 2006 από την κυβέρνηση της Υεμένης και τον ΟΗΕ δείχνει πως πάνω από το 50% των κοριτσιών στη χώρα παντρεύονται πριν συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Μάλιστα 14% των κοριτσιών εξαναγκάζονται σε γάμο με άντρα πολύ μεγαλύτερο τους πριν από την ηλικία των 15 ετών, κάτι που στην Υεμένη είναι απολύτως νόμιμο καθώς δεν έχει τεθεί κάποιο όριο ηλικίας, σύμφωνα με την Washington Post.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί τα κορίτσια που παντρεύονται σε αυτές τις ηλικίες αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στις φτωχότερες χώρες οι επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό είναι η κύρια αιτία θανάτου για τα κορίτσια ηλικίας 15 έως 19 ετών.
Στην Washington Post αναφέρεται πως τα γενεσιουργά αίτια για το γάμο ανήλικων κοριτσιών καθιστούν πολύ δύσκολη την εξάλειψη του φαινομένου, τόσο στην Υεμένη, όπως και σε άλλες φτωχές χώρες. Η Lauren Wolfe επικεφαλής της εκστρατείας «Women Under Siege» αναφέρει πως σε επαφές που είχε με συριακές κοινότητες προσφύγων αντιλήφθηκε ότι συχνά οι γονείς ήθελαν να παντρέψουν τις κόρες τους ώστε αυτές να έχουν μια ασφάλεια.
Ακόμα και σε περιπτώσεις που ο γάμος ανήλικων κοριτσιών έχει περισσότερο ιδιοτελή κίνητρα είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα της μεγάλης φτώχειας. Όπως και στην περίπτωσης της Νάντα Αλ-Αχντάλ οι γονείς πρόκειται να επωφεληθούν από την πώλησή της.
Παράλληλα σημειώνεται πως ο γάμος ανήλικων κοριτσιών σε καμία περίπτωση δεν περιορίζεται στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τη UNICEF πάνω από το 30% των γυναικών ηλικίας 20 έως 24 ετών στον αναπτυσσόμενο κόσμο παντρεύτηκε σε ηλικία μικρότερη των 18 ετών. Στις μεγαλύτερες γυναίκες το ποσοστό αυτό φτάνει έως και στο 50%.
πηγή
Πηγή: http://www.ramnousia.com/
No comments:
Post a Comment