Δεν είναι μόνο οι δυο χώρες που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Είναι (κυρίως) οι δυο χώρες που φαίνεται πως είναι αποφασισμένες να βάλουν τέλος στην κυριαρχία της Άνγκελα Μέρκελ. Το είχαν πει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, το έκαναν και πράξη στην ολονύχτια συνεδρίαση των 17 κρατών μελών της ευρωζώνης.
Μπορεί η Άγνκελα Μέρκελ να μην είδε, όπως ήθελε, τον ημιτελικό του Euro 2012 ανάμεσα σε Γερμανία και Ιταλία, αλλά ο Μάριο Μόντι φρόντισε να της μιλήσει με ποδοσφαιρικούς όρους! «Θα συμφωνήσεις με τα ευρωομόλογα ή θα συνεχίσουμε να σου βάζουμε γκολ;» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός στη Γερμανίδα καγκελάριο σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Reuters. Τα πιο σοβαρά πράγματα λέγονται μεταξύ σοβαρού κι αστείου άλλωστε!
Οι 17 "τα έσπασαν" μέχρι να φτάσει το ξημέρωμα και να συμφωνήσουν. Το παραδέχτηκε ο ίδιος ο Μάριο Μόντι. «Υπήρξαν λίγες εντάσεις. Οι συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους του πέρασαν μια πολύ δύσκολη στιγμή, αλλά αυτό ήταν χρήσιμο» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι λίγο μετά το τέλος της Συνόδου, που αποδείχθηκε ένας προσωπικός θρίαμβος.
Τα λόγια του super Μάριο των Ιταλών είναι διπλωματικά. Γιατι πίσω από την προσεκτική επιλογή των λέξεων κρύβεται η σκληρή αλήθεια: οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντάλλαξαν βαριές κουβέντες πριν τελικά η Γερμανία πεισθεί ότι, έστω και στις καθυστερήσεις, έχει φτάσει η στιγμή να κάνει ένα μικρό βήμα πίσω!
Όταν το ρολόι έδειξε μεσάνυχτα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο βγήκε από την αίθουσα συνεδριάσεων και "συμβούλευσε" τους δημοσιογράφους να μην περιμένουν. Η νύχτα θα ήταν μακρά. Όπως κι έγινε...Ας είναι καλά οι Μόντι και Ραχόι, που βγήκαν μπροστάν και ύψωσαν ανάστημα στη Μέρκελ.
Και ως άλλος... Μπαλοτέλι, ο Μάριο Μόντι νίκησε για δεύτερη φορά σε λίγες ώρες τη Γερμανίδα καγκελάριο (η πρώτη ήταν στο... γήπεδο). Είχε σύμμαχο και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι. Οι δυο τους στύλωσαν τα πόδια και συναίνεσαν στο σύμφωνο ανάπτυξης των 120 δισ. ευρώ μόνο όταν έγιναν δεκτοί οι όροι τους. Ο εξής ένας δηλαδή: να μη γίνουν Ελλάδα και να μη δανείζονται με επιτόκια του 7%.
Η Ισπανία ζήτησε άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα ευρωπαϊκά ταμεία, χωρίς να περνά από τους προϋπολογισμούς των κρατών ενώ η Ιταλία μέτρα για τη μείωση των αποδόσεων στα ομόλογα. Από νωρίς οι δυο χώρες είχαν συνδέσει τη συναίνεσή τους για την υιοθέτηση μέτρων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη με την υλοποίηση άμεσων λύσεων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πιέσεις στις αγορές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να δώσει 120 δισ. ευρώ στον δοκιμαζόμενο Νότο γιατί δε μπορούσε να ρισκάρει να «πέσουν» στα δίχτυα του μηχανισμού στήριξης και των Μνημονίων η Ισπανία (προς το παρόν μπαίνει μόνο για την ενίσχυση των τραπεζών της) και τη Ιταλία, οι δυο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Οι 27 αποφάσισαν επίσης στη δημιουργία μίας ενιαίας εποπτικής αρχής για τις τράπεζες στην οποία θα συμμετάσχει και η ΕΚΤ. Πρόσβαση σε αυτή θα έχουν και οι χώρες που δεν έχουν μπει σε πρόγραμμα βοήθειας.
Όποια χώρα θέλει να επωφεληθεί από τις παρεμβάσεις αυτές, θα πρέπει να υπογράψουν ένα είδους Μνημόνιο, το οποίο όμως ΔΕΝ θα προβλέπει την παρουσία της τρόικας στη χώρα.
Πηγή: http://www.eglimatikotita.gr/
No comments:
Post a Comment