Wednesday, February 27, 2013

Ο κωμικός Grillo εντυπωσιάζει την Ιταλία με το εκπληκτικό εκλογικό του αποτέλεσμα

Ο κωμικός Grillo εντυπωσιάζει την Ιταλία με το εκπληκτικό εκλογικό του αποτέλεσμα
Του Gavin Jones

ΡΩΜΗ | Δευτ. 25 Φεβρουαρίου 2013 16:53 EST

(Reuters) - Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της Ιταλίας εξακολουθεί ακόμα να είναι αβέβαιο, αλλά αυτό που είναι ήδη σαφές είναι ότι ο μεγάλος νικητής είναι ο Beppe Grillo, ένας κωμικός με δασύτριχα μαλλιά που ηγείται του αντικαθεστωτικού κινήματοςτων 5 αστέρων, που θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει μεγαλύτερο κόμμα της χώρας.

Ήταν σαφές από εβδομάδες ότι ο Grillo με το φλογερό υβρεολόγιο του εναντίον των παραδοσιακών κομμάτων είχε κάνει εντυπωσιακή πρόοδο στις δημοσκοπήσεις, αλλά οι ειδικοί δεν είχαν φανταστεί ότι θα μπορούσε να κερδίσει περίπου το ένα τέταρτο των ψήφων.
"Είναι θαυμάσιο, μέσα σε τρία χρόνια έχουμε γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στην Ιταλία," δήλωσε ο Grillo σε αχαρακτήριστα ήρεμους τόνους στα πρώτα σχόλιά του μετά την ψηφοφορία σε μια ζωντανή μετάδοση βίντεο.

«Ήταν μια υπέροχη περιπέτεια και εμείς θα κάνουμε ό, τι έχουμε υποσχεθεί στην προεκλογική εκστρατεία», είπε.

Γυρίζοντας τη χώρα με ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο και προσελκύοντας δεκάδες χιλιάδες σε συγκεντρώσεις του, ο 64χρονος Grillo διοχετεύει την οργή και την απογοήτευση των Ιταλών για την ανεξέλεγκτη σπατάλη και την διαφθορά των πολιτικών ηγετών τους.

Ο Grillo θέλει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα στην Ιταλία για την παραμονή στη ζώνη του ευρώ.
Η πολιτική του πλατφόρμα, η οποία απέσπασε ψήφους από την αριστερά όσο και από την δεξιά, περιλαμβάνει περικοπές στα προνόμια των πολιτικών, ένα ελάχιστο εισόδημα για τους ανέργους, την καθαρή ενέργεια και το δωρεάν internet.

"Οι επιπτώσεις της επιτυχίας του Grillo εκτείνονται πολύ πέρα από την Ιταλία", δήλωσε το πολιτικό think-tank Demos με έδρα το Λονδίνο.

"Η επιτυχία του αποδεικνύει την όρεξη για αλλαγή, και τα κατεστημένα κόμματα καλά θα κάνουν να πάρουν το κίνημα σοβαρά."

Ο Grillo κατέχει πλέον το κλειδί για οποιαδήποτε πιθανότητα σχηματισμού μιας κυβέρνησης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Οι προβλέψεις για την ψηφοφορία δείχνουν ότι το Κίνημα των 5 αστέρων τώρα συναγωνίζεται με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα για να γίνει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Ιταλίας, στην πορεία του για να κερδίσει το 26 τοις εκατό των ψήφων, μπροστά από το 25 τοις εκατό για το P.D, το οποίο λειτουργεί ως μέρος ενός κεντροαριστερού συνασπισμού.
Αυτό θα ήταν αρκετό για να του δώσει περίπου 110 έδρες στην 630μελή κάτω Βουλή και 64 έδρες στην 315μελή Συγκλήτο, καθιστώντας τον ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε πιθανή συμμαχία.

Μετά την καταγγελία του για μήνες ως δημαγωγού που παρακινεί τον όχλο, τα άλλα κόμματα έχουν ήδη υπαινιχθεί ότι είναι έτοιμα να συνεργαστούν μαζί του.
"Πρέπει να προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε μαζί τους για να βρούμε τα σημεία που συμφωνούν", δήλωσε η Alessandra Moretti, η υποψήφια με το P.D., το οποίο δεν κατάφερε να κερδίσει την εκλογική νίκη που αναμενόταν.
Μένει να δούμε αν ο Grillo θέλει να παίξει μπάλα.


ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ


Οι περισσότεροι υποψήφιοι του κινήματος των 5-αστέρων επιλέγησαν στις πρωτοβάθμιες εκλογές που διεξήχθησαν στο Διαδίκτυο και είναι πλήρως νεοφερμένοι στην πολιτική σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Το ένα τέταρτο από αυτούς προέρχονται από χειρωνακτικά επαγγέλματα.

Ο ίδιος ο Grillo δεν έλαβε μέρος στις εκλογές, διότι μια καταδίκη του το 1981 για ανθρωποκτονία σ' ένα τροχαίο ατύχημα τον έκανε να μην  είναι επιλέξιμος, σύμφωνα με τον κανόνα του κινήματος για την απαγόρευση των υποψηφίων με ακάθαρτο ποινικό μητρώο.

Δηλώνει ότι είναι απλώς ο "εγγυητής" του κινήματος των 5 αστέρων και ο εκπρόσωπος του.
Παραγωγικός blogger ο ίδιος, δεν εμφανίζεται ποτέ σε πολιτικά talk shows και επίσης απαγορεύει στους υποψηφίους του κινήματος να εμφανίζονται και αυτοί, με σκοπό να αποφύγουν τον συσχετισμό τους με τα "ζόμπι" που αντιπροσωπεύουν παραδοσιακά κόμματα.

Ενώ οι ρητορικές ικανότητες του Grillo τον κάνουν ιδανικό εκπρόσωπο πρώτης γραμμής, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι οπαδοί του κινήματος, συχνά νέοι επαγγελματίες, τείνουν να είναι πολύ πιο γήινοι και ρεαλιστές.

Η μέση ηλικία των τεσσάρων δημάρχων που εκλέγονται από το κίνημα των πέντε αστέρων στις τοπικές εκλογές του περασμένου έτους ήταν 31 έτη , σε αντίθεση με τον γεροντοκρατούμενο πολιτικό κόσμο της ιταλικής πολιτικής.

Η εκστρατεία του Grillo κορυφώθηκε την Παρασκευή με μια διαδήλωση που μάζεψε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων σε ένα συνηθισμένο παραδοσιακό σημείο συνάντησης του αριστερού κόσμου της Ιταλίας.

Κραυγάζοντας με την χαρακτηριστική και εμπορική βραχνή φωνή του, φώναξε στο πλήθος με αυξημένο κρεσέντο: «Έχουμε γίνει το τρίτο μεγαλύτερο, το δεύτερο μεγαλύτερο, το μεγαλύτερο κόμμα στην Ιταλία.»
Λίγοι σχολιαστές πίστευαν ότι θα ήταν δυνατό, αν και τα σχόλια των βαθμολογιών των ψηφοφόρων στο Reuters έξω από τα εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα έδειχναν ότι κάτι αξιοσημείωτο ήταν σε εξέλιξη.

"Είμαι άρρωστος εξαιτίας των σκάνδαλων και της κλοπής", δήλωσε ο Paolo Gentile,υποστηρικτής του Grillo 49xρονος δικηγόρος στη Ρώμη. «Χρειαζόμαστε μερικούς νεαρούς, νέους ανθρώπους στο κοινοβούλιο, όχι τα παλιά κόμματα που είναι τελείως αναξιόπιστα», είπε.

Η άνοδος του κινήματος των 5-αστέρων, το οποίο αυτοοργανώθηκε μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών δίκτυων, υπήρξε θεαματική.

Κατά την πρώτη πολιτική δοκιμασία του το 2010 κέρδισε μόλις 1,8 τοις εκατό των ψήφων. Αυξήθηκε στο 3,4 τοις εκατό στις εκλογές του δημάρχου του Μιλάνου το επόμενο έτος. Μετά το αποτέλεσμα της Δευτέρας, κανένας δεν τολμάει τώρα να προσπαθήσει να μαντέψει που μπορεί να φτάσει από εδώ.

(Πρόσθετο ρεπορτάζ από την Naomi O'Leary και Steve Scherer? Επιμέλεια από τον Peter Graff)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΑΡΘΡΟΥ ΤΟΥ REUTERS

Επιμέλεια: SON OFEON


ΤΟΥΣ ΕΚΑΨΕ ΣΤΟ GRILL Ο  ΚΩΜΙΚΟΣ

Πηγή: http://www.ramnousia.com/

No comments:

Post a Comment