Wednesday, August 28, 2013

Συρία: Οι 34 «υποψήφιες» θέσεις για πυραυλικό χτύπημα.




Ο αμερικανικός ιστότοπος πολιτικού και διπλωματικού ενδιαφέροντος Foreign Policy δημοσίευσε έναν χάρτη της Συρίας που απεικονίζει 34 μέρη στη χώρα που είναι πολύ πιθανό, τις επόμενες ημέρες, να δεχθούν πυραυλικό χτύπημα από τις ΗΠΑ.

Ο χάρτης αυτός εμπεριέχει τόσο τα εργοστάσια κατασκευής χημικών οπλών και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης τους, όσο και τις κρίσιμες, γεωστρατηγικά, αεροπορικές βάσεις όπου βρίσκονται οι δυνάμεις του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Η αμερικανική αντικατασκοπία έχει εντοπίσει χημικά εργοστάσια και δεξαμενές αποθήκευσης χημικών στη Χομς, στη Δαμασκό, στην Αλ Σαφίρα, στη Λατάκια και στην Παλμύρα, στη Μασιάτ, στη Χάμα, στη Φουρκλούς και στο Καν Αμπού Σαμάτ. Ειδικές μονάδες της Δημοκρατικής Φρουράς έχουν αναλάβει τη φύλαξή τόσο των εργοστασίων αυτών, όσο και των (μεταξύ συνολικά 22 θέσεων) μεγάλων αεροπορικών βάσεων στη Δαμασκό, το Ντιμάϊρ, το Αλ Κουσάιρ, το Αλέπο και τη Χομς, ενώ βάσεις εκτόξευσης πυραύλων υπάρχουν στο Αλ Σάφρα και το Αλ Κιμπάρ. Στο χάρτη επίσης υπάρχουν και οι θέσεις για τις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας Setma Ltd. στη Δαμασκό, που συνεργάζεται με τη κυβέρνηση για τη κατασκευή χημικών όπλων, καθώς και τα το Προεδρικό Μέγαρο, το Γενικό Αρχηγείο της Δημοκρατικής Φρουράς και την πλατεία Ουμαγιάντ, που είναι τα κεντρικά γραφεία των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Τις τελευταίες ώρες επικρατεί «πυρετός» στα στρατιωτικά επιτελεία Βρετανίας και ΗΠΑ με δημοσιεύματα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να κάνουν λόγο για σχεδιαζόμενη περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση με σειρά «χειρουργικών» αεροπορικών επιδρομών κατά επιλεγμένων στόχων -εκτός πλαισίου ΟΗΕ και πιθανώς με τη στήριξη του ΝΑΤΟ και του Αραβικού Συνδέσμου.

Ήδη η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα άρχισε να δικαιολογεί το ενδεχόμενο μίας δυτικής επέμβασης, ενώ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον φαίνεται τις τελευταίες ώρες διατεθειμένος να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαντήσει στις πρόσφατες επιθέσεις του καθεστώτος Ασαντ με χημικά όπλα εναντίον σύρων αμάχων. Αντιθέτως, Ρωσία, Κίνα και Ιράν προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα ήταν επικίνδυνη και καταστροφική γ� �α τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική και καταγγέλλουν τις απόπειρες παράκαμψης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 tovima.gr

Πηγή: http://www.eglimatikotita.gr/

No comments:

Post a Comment