Tuesday, April 29, 2014

Αντίστροφη μέτρηση για την εισβολή

Ρεπορτάζ: Μουζακίτης Σπύρος
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Δύση τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Το διάταγμα για να ξεκινήσει και επίσημα η «ειδική αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην Ουκρανία υπέγραψε το απόγευμα της Δευτέρας ο υπηρεσιακός πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ. 

Η Μόσχα αναμένει εξηγήσεις...
Φιλορώσοι κατέλαβαν σήμερα ακόμη ένα αστυνομικό τμήμα σε μία περιοχή κοντά στο Ντόνετσκ. Από τις 12 Απριλίου και έπειτα, οι αυτονομιστές έχουν βάλει στο στόχαστρο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, καταλαμβάνοντας κρατικά κτίρια και ανοίγοντας πυρ κατά των δυνάμεων ασφαλείας. Το Σαββατοκύριακο η ένταση κλιμακώθηκε. 

Με το δάκτυλο στη σκανδάληΟι φιλορώσοι ακτιβιστές στο Σλαβιάνσκ δεν υπάκουσαν στο τελεσίγραφο του υπηρεσιακού προέδρου Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ και δεν παρέδωσαν τα όπλα στις εννέα το πρωί, όταν και έληγε η προθεσμία. Μάλιστα, κατελήφθη και το στρατιωτικό αεροδρόμιο της περιοχής. 

Ο Τουρτσίνοφ ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να συμμετάσχουν στην επιχείρηση κατά των αυτονομιστών με κυανόκρανους, ενώ τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το Κίεβο δεν είναι αντίθετο σε ένα δημοψήφισμα για το μέλλον της Ουκρανίας. 

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι υποκινεί τις συγκ ρούσεις. 

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ

21:23 Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πέταξε επανειλημμένα σε χαμηλό υψόμετρο πολύ κοντά σε ένα αντιτορπιλικό των ΗΠΑ ενώ αυτό έπλεε στη Μαύρη Θάλασσα το Σαββατοκύριακο, 
ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, καταδικάζοντας την ενέργεια.

20:40 Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε με μήνυμα στο Twitter ότι η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων από το Κίεβο στην ανατολική Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε «εμφύλιο πόλεμο»

19:58 Παρά τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας έφτασαν στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ, αυτόπτες μάρτυρες μιλώντας στην Guardian διέψευσαν την πληροφορία. 

19:26 Η CIA δεν αρνείται τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο διευθυντής της Τζον Μπρέναν επισκέφθηκε το Κίεβο το Σαββατοκύριακο, ωστόσο διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έδωσε κατευθύνσεις στις δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας. 

19:20 Χάρτη στον οποίο φαίνεται ότι το ποσοστό των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία ξεπερνά το 50% δημοσιεύει το BBC. 



19:08 Οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ενδέχεται να συναντηθούν την ερχόμενη εβ� �ομάδα 
για να υιοθετήσουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αν η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινωθεί μετά την τετραμερή σύνοδο που προβλέπεται να διεξαχθεί την Μ. Πέμπτη στην Γενεύη, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

18:54 Στρατιωτικό ελικόπτερο αγνώστων στοιχείων πετά αυτή την ώρα πάνω από το Ντόνετσκ.



18:50 
Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμιρ Πούτιν ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος λαμβάνει πολλές εκκλήσεις για βοήθεια από την ανατολική Ουκρανία και παρατηρεί με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της κατάστ ασης, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

«Δυστυχώς λαμβάνουμε πολλά αιτήματα, τα οποία απευθύνονται προσωπικά στον Πούτιν, από τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίες ζητούν να τις βοηθήσουμε, να επέμβουμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», σημείωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο Ρώσος πρόεδρος παρατηρεί με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης στις περιοχές», πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νόβαστι.

Πηγή: http://piperistostoma.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment