Tuesday, July 31, 2012

Μονιμοποιήσεις τέλος για συμβασιούχους {ποσες φορές το έχουμε ακούσει αυτο;;}

Μονιμοποιήσεις τέλος για συμβασιούχους:
Οργανικές θέσεις μονίμων υπαλλήλων στο Δημόσιο θα μπορούν να καλύπτονται από συμβασιούχους, αλλά με εξαιρετικά αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε να αποτρέπεται στο μέλλον κάθε δυνατότητα διεκδίκησης μονιμοποίησής τους. Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αφορμή την επεξεργασία σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την «οργάνωση και λειτουργία υπηρεσίας πρώτης υποδοχής».
Συγκεκριμένα, το ανώτατο δικαστήριο ορίζει πως μόνο σε τρεις περιπτώσεις επιτρέπει το Σύνταγμα την πρόσληψη σε οργανικές θέσεις μονίμων υπαλλήλων στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμβασιούχων για την κάλυψη απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει νόμος, με τον οποίο θα καθορίζεται η περιορισμένη χρονικά διάρκεια των συμβά σεων αυτών (ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου), καθώς και η ρητή απαγόρευση της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
Ειδικότερα, η πρώτη περίπτωση αφορά συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την κάλυψη απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών και μόνον για μη νομοθετημένες οργανικές θέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι έχει εκδοθεί εκτελεστικός του Συντάγματος νόμος. Ο νόμος θα καθορίζει τη χρονική διάρκεια των συμβάσεων, η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι μακρά.
Η δεύτερη αφορά συμβάσεις είτε ορισμένου είτε αορίστου χρόνου γ ια την κάλυψη απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών ή παγίων και διαρκών αναγκών, υπό τις εξής προϋποθέσεις: Πρώτον, ότι τα πρόσωπα που προσλαμβάνονται καταλαμβάνουν νομοθετημένες οργανικές θέσεις, και δεύτερον ότι ανήκουν στο ειδικό επιστημονικό προσωπικό ή στο τεχνικό-βοηθητικό προσωπικό.
Η τρίτη περίπτωση αφορά συμβάσεις μόνο ορισμένου χρόνου για την κάλυψη νομοθετημένων οργανικών θέσεων, με πρόσωπα που δεν ανήκουν στο ειδικό επιστημονικό ή στο τεχνικό-βοηθητικό προσωπικό, αλλά και εδώ ισχύει η ίδια βασική προϋπόθεση: Οτι για να προχωρήσει η σύναψη των συμβάσεων, θα πρέπει και πάλι να έχει εκδοθεί εκτελεστικός του Συντάγματος νόμος, ο οποίος θα καθορίζει τη μικρή χρονική τους διάρκεια.
Τα μέλη του ΣτΕ στη γνωμοδότησή τους επαναλαμβάνουν ότι το άρθρο 103 του Συντάγματος, παρ. 8, θεσπίζει ρητή απαγόρευση της μονιμοποιήσεως των εργαζομένων που προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, καθώς και της ρητής απαγόρευσης μετατροπής των συμβάσεών αυτών σε αορίστου χρόνου.
ET
< div class="blogger-post-footer">

Πηγή: http://piperistostoma.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment