Sunday, September 28, 2014

Η Ινδία «έφτασε» στον Άρη! Επιτυχημένη η χαμηλού κόστους αποστολή της

Η Ινδία γράφει ιστορία, επιτυγχάνοντας να φτάσει στον Άρη με την "παρθενική" και χαμηλού κόστους, αποστολή της.
Πρόκειται για την πρώτη χώρα που καταφέρνει να ολοκληρώσει ένα τέτοιο "ταξίδι" στην
πρώτη της προσπάθεια, με το διαστημικό σκάφος Mangalyaan να μπαίνει στην τροχιά του Κόκκινου Πλανήτη πριν λίγες ώρες.

Το Mangalyaan, που σημαίνει "σκάφος του Άρη" στην τοπική γλώσσα, ξεκίνησε το ταξίδι του από το νησί Shriharikota, κοντά στις ανατολικές ακτές της Ινδίας, πριν από 10 μήνες.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Η αποστολή στοίχισε στην Ινδία 74 εκατομμύρια δολάρια και θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλού κόστους, καταφέρνει, ωστόσο, να τοποθετήσει τη χώρα στο "κλειστό club" των χωρών που βρίσκονται στον Άρη, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τη διαφορά ότι η Ινδία είναι η μόνη που τα καταφέρνει με την πρώτη της προσπάθεια.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi, σε πανηγυρική διάθεση, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Σήμερα δημιουργήθηκε ιστορία. Τολμήσαμε να φτάσουμε στο άγνωστο και να πετύχουμε σχεδόν το ακατόρθωτο". Αν και ορισμένοι αμφισβητούν το τίμημα για μία χώρα που ταλανίζεται από φτώχεια και πείνα, η κυβέρνηση της χώρας υπερασπίζεται την αποστολή, σημειώνοντας τη σημασία της στην παροχή θέσεων εργασίας για επιστήμονες και μηχανικούς, καθώς και τις πρακ τικές εφαρμογές της στην επίλυση προβλημάτων στη Γη. Για τη χώρα, βέβαια, θεωρείται και μία επιτυχία το γεγονός ότι ολοκλήρωσε μία τέτοια αποστολή ξεπερνώντας την "ανταγωνίστριά" της Κίνα.

H ινδική αποστολή έχει ως στόχο να μελετήσει την επιφάνεια και τα μεταλλικά στοιχεία στη σύνθεση του Άρη και να σαρώσει την ατμόσφαιρα για μεθάνιο, ένα χημικό στοιχείο έντονο συνδεδεμένο με τη ζωή στη Γη.

Να σημειώσουμε ότι, πριν λίγες μέρες, μπήκε στην τροχιά του Κόκκινου Πλανήτη και το (πολύ μεγαλύτερου κόστους ) διαστημικό σκάφος MAVEN της NASA, με στόχο να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν τι συνέβη στον Άρη και, πλέον, πρόκειται για έναν ψυχρό και ξηρό πλανήτη στον οποίο δεν υπάρχει νερό, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.

Πηγή: TechinPro


Πηγή: http://www.eglimatikotita.gr/

No comments:

Post a Comment