Tuesday, March 3, 2015

Γιατί Βαρουφάκης-Σόιμπλε δεν κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, η «σφαγή» με Σλοβακία-Λετονία και η στάση των Ιβήρων (διαβάστε όλο το παρασκήνιο του Eurogroup)

Δραματικές ήταν οι έξι ώρες του Γιάνη Βαρουφάκη στο χθεσινό Eurogroup μέχρι να υπάρξει συμβιβασμός και συμφωνία με προοπτική αυτή να επικυρωθεί τη Δευτέρα.
Οπως αναφέρει το capital.gr, η συνεδρίαση τα είχε όλα: κόντρες, υψηλούς τόνους και παιχνίδι εντυπώσεων από όλες τις πλευρές.
Η προγραμματισμένη ώρα έναρξης του Eurogroup ήταν 4 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), ωστόσο, αυτή πήρε τουλάχιστον τρεις παρατάσεις μέχρι να ξεκινήσει με τ έσσερις περίπου ώρες καθυστέρηση και να ολοκληρωθεί περίπου στις 9.30 το βράδυ.
Οση ώρα οι δημοσιογράφοι έψαχναν να βρουν τον λόγο της καθυστέρησης, μιας και δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση, στο παρασκήνιο λάμβανε χώρα ένα απίστευτο διπλωματικό μπρα ντε φερ μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.
Η «επιτροπή» Ντάισλεμπλουμ, Λαγκάρντ, Μοσκοβισί

Εντός του Eurogroup, και μακριά από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών, οι Γερούν Ντάισελμπλουμ, Κριστίν Λαγκάρντ και Πιέρ Μοσκοβισί δημιούργησαν μια «άτυπη» τριμερή επιτροπή, η οποίο κατά περιπτώσεις γινόταν τετραμερής με την συμμετοχή του Μάριο Ντράγκι.

Ο ρόλος της «επιτροπής» ήταν να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει «συνθηκολόγηση» μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας.

Η «επιτροπή» καλούσε σε μια αίθουσα πότε τον Γιάνη Βαρουφάκη και πότε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και κρατούσε σημειώσεις από τα όσα της έλεγε ο καθένας από τους υπουργούς Οικονομικών.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία και έπειτα από ισχυρές πιέσεις και προς τις δύο πλευρές, περισσότερες προς την ελληνική, διαμορφώθηκε το τελικό κείμενο της συμφωνίας το οποίο και παραδόθηκε στους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κανείς από τους δυο δεν ήθελε να διαπραγματευτεί απευθείας.

Ο μεν Σόιμπλε διότι δεν ήθελε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπαγορεύει στην Αθήνα το κείμενο της συμφωνίας και ο Βαρουφάκης διότι ήθελε η συμφωνία να προκύψει μέσω της διαπραγμάτευσης με τους «θεσμούς».

Το μέσα-έξω Βαρουφάκη και Σόιμπλε στην «επιτροπή» κράτησε περισσότερο από τέσσερις ώρες και τελικά βγήκε λευκός καπνός.

Ουσιαστικά, όμως, αυτό που συνέβη ήταν μια διμερής διαπραγμάτευση η οποία επισκίασε τον ρόλο και τη λειτουργία του Eurogroup.

Αφού μπήκε στο χαρτί, έπρεπε να περάσει μετά και από τους υπόλοιπους 17 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
< br />
Αυτόν τον ρόλο ανέλαβε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Εξήγησε όλα τα σημεία της συμφωνίας στους υπουργούς και ξεκίνησε η συζήτηση. Μετά την τοποθέτηση Βαρουφάκη και Σόιμπλε, άρχισαν οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων υπουργών.

Σε εκείνο το σημείο, όμως, ο Γιάνης Βαρουφάκης βρέθηκε στο στόχαστρο υπουργών Οικονομικών από φτωχότερες χώρες σε σχέση με την Ελλάδα, όπως η Σλοβακία και η Λετονία.

Των ρώτησαν για ποιο λόγο οι δικοί τους λαοί να βοηθήσουν την Ελλάδα να έχει υψηλότερο κατώτατο μισθό, όταν στις � �ικές τους χώρες ο μισθός είναι πολύ χαμηλότερος.

Ο Βαρουφάκης απάντησε ότι μπορεί «στις δ ικές σας χώρες οι μισθοί να είναι χαμηλότεροι, είναι όμως χαμηλότερο και το κόστος ζωής» καθώς και ότι παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι μισθοί έχουν καταρρεύσει, οι τιμές δεν έχουν μειωθεί ανάλογα (σσ το επανέλαβε και κατά τη συνέντευξη Τύπου).

Προσπάθεια για «μπλόκο» από Πορτογαλία και Ισπανία

Στη συνέχεια έγινε μια προσπάθεια να μπλοκαριστεί η συμφωνία από την Ισπανία και την Πορτογαλία που θεώρησαν ότι η Ελλάδα κερδίζει τελικά κάτι από αυτήν την διαπραγμάτευση.

Εκαναν, ωστόσο, πίσω μπροστά στον κίνδυνο να μην υπάρξει μια συμφωνία με ότι αυτό θα σήμαινε για τις αγορές τη Δευτέρα.
Οι Ελληνες επειδή έβγαλαν από το λεξιλόγιο τις λέξεις Τρόικα και Μνημόνιο καθώς και ότι γλίτωσαν για φέτος από τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας, και οι Γερμανοί διότι κατάφεραν να βάλουν την νέα ελληνική κυβέρνηση στο μονοπάτι του κλεισίματος της τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, διατηρώντας και την ακεραιότητα της Ευρωζώνης.
Ολα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι «οι θεσμοί» θα βρουν την ερχόμενη Δευτέρα το κείμενο των ελληνικών προτάσεων για μεταρρυθμίσεις αξιόπιστο. Διότι αν δεν το βρουν, τότε όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης χθες στη συνέντευξη τύπου «we are in trouble» ή ελληνιστί «έχουμε πρόβλημα».

Πηγή: http://piperistostoma.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment